Google heeft een baanbrekende stap gezet in kwantumcomputing met de introductie van hun “Willow”-chip. Deze…
Gaat de beurs omhoog of omlaag na de eerste renteverlaging?
Vandaag en volgende week zullen in ieder geval twee centrale banken de rente verlagen. Vandaag wordt de renteverlaging van de ECB verwacht en volgende week van de FED (de Amerikaanse centrale bank), zo is de verwachting van de markt. Over de onderliggende redenen zullen we het nu niet hebben. Wat belangrijker is, is hoe de markten zullen reageren.
Hoe de beurzen reageren op de korte termijn is onzeker. De markten kunnen sterk beïnvloed worden door het commentaar dat gepaard gaat met de renteverlaging. Spreekt de centrale bank op een optimistische toon, of is er sprake van een meer sombere boodschap? Vervolgens probeert de markt in te schatten of er meer renteverlagingen in het verschiet liggen, of dat het voorlopig bij deze ene verlaging blijft.
Verwacht men meer verlagingen, dan kan de beurs sneller stijgen. Is de toon terughoudend en had de markt al op meerdere renteverlagingen geanticipeerd, dan kan de stemming snel omslaan.
Wanneer we verder kijken naar de beursprestaties over de langere termijn, dan laat de geschiedenis van de S&P 500 het volgende zien: alleen in 2001 (internetbubbel) en 2007 (bijna de ondergang van het mondiale financiële systeem) was het rendement 12 maanden later negatief. In alle andere perioden was het rendement positief.
Conclusie:
De reacties van de beurs op de eerste renteverlaging kunnen variëren, afhankelijk van de toon van de centrale banken en de verwachtingen van de markt. Op de lange termijn biedt de geschiedenis echter een belangrijk inzicht: hoewel marktschommelingen op korte termijn onvermijdelijk zijn, tonen de cijfers aan dat beurzen vaak positief presteren na een renteverlaging. Wees voorbereid op korte termijn volatiliteit, maar houd je oog op de lange termijn. Dat is waar de echte kansen liggen.